VeszprémKult

Egy közéleti blog Veszprém város és megye kulturális eseményeiről, és sok egyébről élménybeszámolókkal, leírásokkal, ajánlásokkal, tesztekkel.

Őslakosoknak és egyetemistáknak, kicsiknek, nagyoknak.

Ha szeretnétek ajánlani valamit kipróbálásra, tesztelésre, vagy csak szimplán megmondani a magatokét, írjatok nekünk!
Follow VeszpremKult on Twitter



Friss topikok

2011.10.20. 17:34 Valentino Gatto

Testközelből - Hobo est, Pilinszkyvel

Egyszerű és átlagos kora estének nézett ki az október 18-ai keddi is a hosszú és fárasztó munkanap után. Valami hasonló, finoman szólva sem kirobbanó fizikai állapotban sétáltunk le a Kossuth utcán, útban az E-kamaraterembe, az aznap esti Hobo-féle Pilinszky-estre. Kifejezetten örömmel töltött el, hogy ma este nem az rtlklub-féle kultúrájából kapok dózist, hanem valami egészen más lesz.

Az előadásra már magáért Hoboért érdemes volt megváltani a jegyet, hiszen az ő személye ma már inkább valami jelenség, ami egyszerre jelenti a hatvanas, hetvenes években olyan jól ismert csöves életérzést, a blues zenét a Hobo Blues Band révén, vagy az irodalmi esteket, a „letisztult” Hobót, amire ma is számíthattunk.

Ahhoz képest, hogy előző nap délután sorszámban a 40. jegyet vettük meg, kedd este közel 100 fő volt kíváncsi az előadásra. A közönségben 10 évestől az idősebb korosztályig mindenki képviseltette magát. (A sorokban megbújtak egyetemisták is.) Mi a leghátsó sorba ágyaztuk be magunkat, aminek személy szerint kifejezetten előnyösnek találtam, hiszen így a közönség reakcióit is jól megfigyelhettem. A vállalható 10 perces késés és a szinte már protokolláris „Felvétel ne készüljön!” „Kapcsoljuk ki a mobilt!” felszólítások után végre elkezdődött az előadás és Hobo, azaz becsületes nevén Földes László megjelent a színpadon. A mikrofon beállítva, a pohár víz asztalon, eközben minden lépésnél recsegő színpadi deszkák fokozták a hangulatot.

Az emberben már-már megfogalmazódik a mondat, hogy „Kezd már el végre!”, de egy hobóra, pontosabban Hobóra nem lehet csak úgy rászólni… és akkor elkezdte. Ez a mély orgánum bárhol tekintélyt parancsoló és egyedi, hát még ebben a helyzetben. Az előadás közben hol könnyed zenei aláfestéssel, hol csak Hobótól önmagában hallhattuk Pilinszky János verseit. A nagyjából egyórás műsor alatt végig a topon kellett lennie figyelmünknek, mert olykor nagyon mély filozófiai kérdéseket boncolgatott Pilinszky, Hobón keresztül.

Az előadás hivatalos végeztével és az első visszatapsolás után Hobo magához vette a terem irányítását, villany felkapcs, mert elmondása szerint ő nem színész, ha a színpadra kellékek közé engedik általában elront, vagy tönkretesz valamit. Ő elsősorban előadóművész, aki szeret a közönség szemébe nézni előadás közben. Valóban, az így elszavalt két vers más hatással bírt, sokkal személyesebbnek tűnt.

A második visszahívás után Hobo megosztott a nézőkkel még néhány gondolatot a régről és jelenről. A kamaraterem színpadát a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején még ők futtatták fel, irodalmi estekkel, a Hobo Blues Band-del, vagy éppen amire igény volt. Most 20 év után állhatott újra ugyanazokon a deszkákon. Az elmúlt 20 évben megfordult számos városban, egyetemi és kultúrházi színpadon és az évek múlásával az emberek - és itt főleg a fiatal generáció, akik egykor a Hobo-féle művészeti ágazat első számú követői voltak-, eltűntek a sorokból. Számára ezért olyan jelentős és fontos volt, hogy Veszprémben ilyen sokan jegyet váltottak az előadásra és nem felejtik el a magyar underground egyik legfontosabb személyét. Nem is tehetik, ugyanis Hobo, ígérete szerint a jövő évtől újabb irodalmi-zenei műsorral készül fellépni, többek közt Veszprémben is!

A VeszprémKult szerkesztői biztosan ott lesznek.

Ti is eljöttök? 

Szólj hozzá!

Címkék: veszprém hobo testközelből


A bejegyzés trackback címe:

https://veszpremkult.blog.hu/api/trackback/id/tr943318044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása