VeszprémKult

Egy közéleti blog Veszprém város és megye kulturális eseményeiről, és sok egyébről élménybeszámolókkal, leírásokkal, ajánlásokkal, tesztekkel.

Őslakosoknak és egyetemistáknak, kicsiknek, nagyoknak.

Ha szeretnétek ajánlani valamit kipróbálásra, tesztelésre, vagy csak szimplán megmondani a magatokét, írjatok nekünk!
Follow VeszpremKult on Twitter



Friss topikok

2011.10.23. 09:26 Valentino Gatto

1956 Október 23., és Dr. Brusznyai Árpád emlékére.

1956. október 23-a egy olyan dátum, ami minden magyar ember számára példaértékű lehet, határon innen és túl egyaránt. 

Ebből az alkalomból a VeszprémKult is készült egy rövid bejegyzéssel, amiben Veszprém kiemelkedő 56-os alakjának, Brusznyai Árpádnak az életét mutatjuk be.

bursznyai_pantheon.JPG

Brusznyai 1924-ben az alföldi Derekegyházán született, mégis a Bakony tövében elterülő Veszprém városához kötődik élete legfontosabb periódusa. Többgyerekes kispolgári családba született, apja csendőr volt. Brusznyai tehetséges gimnazista volt, a tanulmányi és sportéletben is kiemelkedőt alkotott. Alig vált nagykorúvá, amikor egy súlyos betegség következtében majdnem lebénult. Ez a csapás mégsem törte meg, folytatta korábbi életvitelét és sikeresen felvételizett a budapesti tudományegyetem bölcsészettudományi karára, a híres Eötvös Kollégium tagja lett. Bécsi ösztöndíjas tanulmányai után 1949-ben diplomázott magyar-görög-történelem szakos tanárként.

brusznyai ifi.jpeg

Tanári pályája felfelé ívelt, tanársegédi állást kapott az ELTE-n, apja korábbi tevékenysége miatt azonban mégis elbocsájtották. Ezután Vácott lett kántor a székesegyházban. Itt ismerte meg későbbi feleségét, Honti Ilonát is. Közös életüket Veszprémben folytatták, Brusznyai a Lovassy László Gimnáziumban kapott állást, ahol pezsgő szellemi élet az ő nevéhez fűződik. Énekkart vezetett és irodalmi kört szervezett. 

brusznyai.jpegAz 1956-os forradalomban a Veszprém megyei Forradalmi Nemzeti Tanács elnökhelyettese, majd elnöke volt. Brusznyai forradalmi tevékenysége példaértékű minden kor emberének. A korábbi megyei első párttitkárt látszatbörtönbe vetette, ezáltal megóvta a nép haragjától és lincselésétől. Józanságát mutatja, hogy amikor a veszprémi forradalmár egyetemi hallgatók fegyvert akartak fogni az oroszok ellen, megtagadta, meggátolta ezt, s ezzel valószínűleg életeket és későbbi családokat mentett meg. Brusznyai a demokratikusság élén harcolt, ténykedése idején nem történt vérontás Veszprémben. Pedig a szabadságharc hulláma itt is ugyanúgy végigsöpört. A legfontosabb forradalmi helyszínek ma is fontos központjai a városnak. A Pannon Egyetem épületeiben alakult meg a Megyei Forradalmi Tanács, majd ugyanennek a székhelye volt a Megyeháza. A város egyik jelképének számító Tűztorony tetején akkor az elnyomás szimbóluma, a vörös csillag éktelenkedett. A forradalmárok ezt a gyűlölt jelképet leverték a torony tetejéről, miközben várták az ENSZ tagállamok segítségét, ami soha nem érkezett meg. A vár épületeiben már akkor is működött kollégium, ahová a város egyetemistái barikádozták el magukat. 1956. november 4-én dördültek el az első lövések Veszprémben. A szovjet tankok ekkor érték el a várost, ám a nagy köd miatt nem tudtak tájékozódni és először egymást kezdték el lőni.

brusznyai2.jpeg

A szabadságharc bukása után a szovjet csapatok elfogták Brusznyait és a Szovjetunióba hurcolták, ahonnan decemberben térhetett haza. Nem kellett sokáig várni, hogy Brusznyait és több társát is bíróság elé állítsák. A sors iróniája, hogy a tárgyaláson a volt megyei főtitkár vallott ellene, akit korábban ő mentett meg. Az ítélet szerint első fokon életfogytig tartó börtönbüntetést kapott. Ezután feleségének ezt mondta: “Hála Istennek, hiszen a rendszer úgysem tart addig!”. Az ítéletet később kötél általi halálra módosították egy zárt ajtós tárgyaláson. 

Brusznyait 1958. január 9-én hajnalban végezték ki, mindössze 34 éves volt. Amikor a bitófa alá vezették a Himnuszt énekelve várta az ítélet végrehajtását. A rendszerváltáskor rehabilitálták holttestét.  Ekkor követett el öngyilkosságot és menekült a halálba a felelősségre vonás elől az egykori MSZMP megyei főtitkár.

molocco brusznyai.jpeg

A városban ma a Megyeháza előtti Melocco-szobor állít méltó emléket Brusznyai Árpádnak.

Szólj hozzá!

Címkék: 1956 veszprém forradalom 23 október Brusznyai Árpád


A bejegyzés trackback címe:

https://veszpremkult.blog.hu/api/trackback/id/tr813323343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása