VeszprémKult

Egy közéleti blog Veszprém város és megye kulturális eseményeiről, és sok egyébről élménybeszámolókkal, leírásokkal, ajánlásokkal, tesztekkel.

Őslakosoknak és egyetemistáknak, kicsiknek, nagyoknak.

Ha szeretnétek ajánlani valamit kipróbálásra, tesztelésre, vagy csak szimplán megmondani a magatokét, írjatok nekünk!
Follow VeszpremKult on Twitter



Friss topikok

2011.10.10. 16:44 Valentino Gatto

Testközelből - Kutatók Éjszakája, Pannon Egyetem 2011.

Ahogy azt korábban a nagyérdemű Olvasóinknak megírtuk, 2011-ben is részt vett városunk egyeteme a Kutatók éjszakája rendezvénysorozatban. Így szeptember 23. éjszakája nem csak a Föld körül részegen keringő amerikai UARS műhold miatt volt izgalmas. Nagyrészt a Pannon Egyetem B épülete adott otthont a rendezvényeknek. De menjünk szépen sorban, ahogy egy átlagos veszprémi Kutatók éjszakája látogató is tenné. Épphogy csak nyugovóra tért a Nap, a Pannon Egyetem A és B épülete kívülről megkapta a maga extravagáns fényfestését._MG_7380_1.JPG_MG_7364.JPG 

A különböző monumentális nonfiguratív színes minták láttán vigyázni kellett, hogy nehogy lecsöppenjen a nyálunk a tátott szánk után. Ez a vizuális aláfestés abszolút megadta az este a különleges hangulatát. Az egyetem parkolójában offline facebook park üzemelt, a közösségi oldal minden ismertebb alkalmazásával, szigorúan wifi és 3G nélkül. (Az offline facebook fogalmát mindenki próbálja meg magában manifesztálni! :) )

_MG_7327_1.JPG

Nem titok, hogy a programokon az egyetem minden képzési területe igyekezett azt megmutatni, ami az adott tudományterület legérdekesebb tortaszelete, azt amit az átlagérdeklődő is könnyedén magáévá tehet. Így az egyik előadóban szó volt különböző kultúrák és filozófiák találkozásáról, a másikban filmvetítés, kicsit arrébb a vegyészek állítottak elő vízből bort, abszolút tudományos alapokon. Az Angol-Amerikai Intézet kertjében az angolszász kultúra érdekességeiből kaphatott betekintést az érdeklődő. Ez a program különösen hangulatos és családias volt, kiváló dekorációval és megoldásokkal. A legnagyobb érdeklődés mégis az aulában rendezett csillagászati asztrofotó bemutató iránt volt. Ladányi Tamás fotós asztrotájképein megelevenedtek az égbolt szereplői, olyan megközelítésből, amit nem mindennap lát az ember. A kiállítás továbbra is megtekinthető egészen október 14-ig. Érdemes elmenni az Egyetem utcáig családdal, baráttal, barátnővel, gyerekkel, nagymamával, nagypapával, szomszéddal, ismeretlennel, hiszen ha nem vett részt a Kutatók éjszakáján, most még bepótolhatja egy morzsáját. 

(Zárójelben, de muszáj megemlíteni, hogy sajnos a város lakosságának nagy hányada gondolkodott így, hiszen annak ellenére, hogy minden előadáson elég érdeklődő volt, az egyetem környéke nem zsongott az emberektől. )

 A Kutatók éjszakáján inspirálódva és a közelgő pánikroham hatására, amit az UARS műhold okozott, úgy döntöttünk, hogy a gyakorlatban is megtapasztaljuk a modern csillagászatot. A rendezvények után kiautóztunk a Gulya-dombra, ami ebben az esetben egy olyan különleges hely volt, ami egy köpésre van a várostól, mégis fényszennyezettség nélküli, így az orrunkig sem láttunk. Annál inkább a Tejutat és a milliárd csillagot. A kétórás várakozás során két hullócsillag, de nulla UARS volt az arányunk. Ezt a két órát azonban még véletlenül sem a szemhéjunk kipeckelésével töltöttük, hanem sorozatos fotók készítésével a világűrről. Valami hasonló, mint ami az aulában van. Legjobban sikerült képet megosztjuk veletek. Egy csillagködöt láthattok rajta a Tejút mellett.

_MG_7417.jpg 

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra veszprém éjszakája kutatók testközelből


A bejegyzés trackback címe:

https://veszpremkult.blog.hu/api/trackback/id/tr573292092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása