Veszprém legjobb cappuccino-ját keresve első utunk a város szívében található Daiquiri Gold-ba vezetett. A kávézó mellett komoly érvként szólt az a tény, amit már messziről hirdet a hely, miszerint aki betér egy feketére, az a méltán híres bécsi klasszikusból a Julius Meinl-ből kaphat egy csészényit. A cappuccino hódolói tejhabbal és tejszínhabbal is kérhetik kedvencüket. (Hozzá kell tenni, a tejhabos verzió 20 Ft-tal olcsóbb, ami meglepő, hiszen a klasszikus cappuccino csak a tejhabot ismeri, de hát ízlések és pofonok…)
A felszolgálás gyorsasága átlagos, a vendégnek jár az a néhány perc, ami alatt ráhangolódhat a hely atmoszférájára, mielőtt megkapja a Julius Meinl ismert arcával ellátott csészéjében a rendelését. A cappuccino mellé természetesen jár a kis kekszünk is, ami a tejhabbal együtt tökéletes kombót alkot.
Ha már szóba került a tejnek a felhabosított formája, nyugodtan állíthatjuk, hogy a Daiquiri felszolgálói jó munkát végeznek mind a sűrűsége, mind a nagysága megfelelő, amit a tetejére hintett fahéj tesz teljessé. A cappuccino mellé két adag könnyű kristálycukor jár, aminek garantáltan minden apró kristálya feloldódik a tejeskávéban és nem ragad az alján, hogy utána kikanalazzuk ezáltal elrontva a cappuccino kellemes ízét és összhatását.
Összességében elmondhatjuk, hogy a Daiquiri magasra tette a mércét mind árával - 370 forint, a tejhabos 390 forint volt - mind minőségével, amikor Veszprém legjobb cappuccino-ját keressük.
A pontozás során törekedtünk arra, hogy a nagykönyvben megírtak alapján osztályozzuk a különböző cappuccino-kat. Összesen 5 szempont szerint értékeljük ezt a forró italt, mindegyik kategórián belül 5-ös skálán osztályozva.
Felszolgálás: minél hamarabb kapjuk meg italunkat, természetesen a hozzá illő csészében, szalvétával. Előny, ha az ízesítéshez szükséges cukrot külön a cappuccino mellé szolgálják fel.
Ár: az átlag cappuccino árakat figyelembe véve, 330 Ft-os rendelés 5 pontot ér, a továbbiakban 20 Ft-onként 0,5 pontot vonunk le.
Íz: szubjektív pontozás alapján, ebben nem nagyon lehet objektív véleményt leírni.
Hab: állag-arány kettőse határozza meg. Legyen megfelelő az állaga, arányában pedig a cappuccino 1/3-át adja.
Kísérők: ebben a pontban olyan apróságokra figyelünk, mint a keksz/sütemény, pohár víz, cukor, ami a cappuccino mellé jár. A barna cukor és méz további plusz 0,5 pontokat jelent.
Ezután lássuk a pontokat!
felszolgálás: 4,5
ár: 4
hab: 5
kísérők: 4
Összesen 22 pont, ami az elérhető 25 pontból ami egy meglehetősen jó eredménynek számít, folytatjuk a próbálgatást, és hamarást jelentkezünk egy következő cappuccinoval!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.