VeszprémKult

Egy közéleti blog Veszprém város és megye kulturális eseményeiről, és sok egyébről élménybeszámolókkal, leírásokkal, ajánlásokkal, tesztekkel.

Őslakosoknak és egyetemistáknak, kicsiknek, nagyoknak.

Ha szeretnétek ajánlani valamit kipróbálásra, tesztelésre, vagy csak szimplán megmondani a magatokét, írjatok nekünk!
Follow VeszpremKult on TwitterFriss topikok

2012.09.17. 12:05 Vittorio Gatto

Elköltöztünk

Kedves Barátaink!

Elköltöztünk, mostmár végérvényesen. Az új blognak még vannak problémái, de teljesen elérhető a www.veszpremkult.hu címen. Itt a blog.hu-s felületen nem lesz több frissítés!

Üdvözlettel:

A szerkesztők.


Szólj hozzá!


2011.12.10. 10:38 Vittorio Gatto

Közvélemény kutatás Veszprémről

Sajnos mostanában túl sok a civil elfoglaltság, ez meg is látszik sajnos a posztok mértékén, de hát ez az időszak sajnos így jött ki. Sok a dolog, kevés az idő.

Azonban ezt mindenképpen a figyelmetekbe ajánlanám, hátha lesz egy kis ráhatásunk a városban működésére azáltal, hogy figyelembe veszik a véleményeinket :) 

Türelmesen töltsétek ki, és meglátjuk mi lesz a vége! :)

http://www.tehetsegsav.hu/veszprem_lakossagi_kerdoiv2011

 

Mi pedig igyekszünk összeszedni magunkat. Amilyen gyorsan csak lehet.

Szólj hozzá!

Címkék: veszprém kérdőív


2011.11.27. 01:03 Valentino Gatto

20 éves Rubber Puppet zenekar születésnapja alkalmából!

A veszprémi Kossuth utcát nem kell bemutatni egy környékbelinek sem. Megannyi találkozó és élmény helyszíne, a mindennapok része. A Kossuth utcát és ezzel Veszprémet is azonban sokkal szélesebb körben ismerik az emberek köszönhetően a Rupper Puppet együttes elhíresült dalának. A következőkben az együttesről fogunk röviden megemlékezni 20 éves születésnapi évfordulójuk alkalmából.

 

Szólj hozzá!

Címkék: utca veszprém kossuth rubber puppet


2011.11.20. 21:25 Vittorio Gatto

Testközelből - Pannon Fíling

Kicsit megkésve bár, de végül csak megírom: részt vettünk a Pannonfíling Mozgóképes Találkozó idei eseményén. Sajnos végig nem lehettünk ott, sűrű egy nap volt az a szombat, így csak a második verseny szekcióban tudtunk ott lenni de azt kell, hogy mondjam már azért is bőven megérte!

Szólj hozzá!

Címkék: veszprém testközelből pannonfíling


2011.11.10. 20:10 Valentino Gatto

Veszprém legjobb cappuccino-ja nyomában - Kokó

A nagy veszprémi Kossuth utcai felújítások idején, több méteres árkok és munkagépek között arra vállalkoztunk, hogy a felújítások epicentrumában a Kossuth utca közepén próbáljuk ki kedvenc cappuccino-nkat a Kokó Cukrászdában.

kult-kokó2.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: teszt veszprém kokó cappuccino


2011.11.08. 14:40 Valentino Gatto

Veszprémi szoborpark - Petőfi, a vándorszínész

Veszprémi szoborpark rovatunkban ezúttal egy ismert helyszínről egy jól ismert költőt ábrázoló mészkő-bronz szobrot mutatunk be. Hol máshol, mint a Petőfi színház bejárata mellett áll már egészen 1988. óta Marton László (1925-2008), Kossuth-díjas művész "Petőfi, a vándorszínész" című szobra. Bár a költő életében a hegyvidékes Bakony nem volt meghatározó helyszín, azt biztosan tudjuk, hogy vándorszínész éveiben megfordult Veszprémben is.

kult_petőfi.jpg

A színház bejárata mellett áll az emberközeli Petőfi-szobor, amely  költő késői ábrázolása. Az egyébként tapolcai származású szobrászművész, Márton László mészkőből és bronzból készítette el a költő alakját. 

Ha egyik délután hazafelé tartva közelebb megyünk a szoborhoz, láthatjuk, hogy Petőfi a jobb kezében tart valamit. Szerintetek mi lehet az?

Szólj hozzá!

Címkék: színház petőfi szobor szoborpark


2011.11.04. 17:38 Vittorio Gatto

Kult Ajánlat - Pannonfíling

Egy újabb érdekességet szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani. A holnapi napra Tihanyon kívül még sok érdekesség akad, az egyik ilyen a Pannonfíling Mozgóképes Találkozó, amelyet immár hetedik alkalommal rendeznek meg az Expresszóban, szóval még csak a városból sem kell kitenni a lábunkat.

Miről szól ez az egész? Hát nem másról mint a filmről. De nem úgy kell elképzelni, hogy majd valami hatalmas költségvetésű filmeket vetítenek egymás után hanem amatőrök, illetve független film készítők munkáit tekintheti meg a nagyérdemű. Nem csak filmekről, hanem fotókról is szól a holnapi nap, hiszen nyitott műteremmel, valamint fotópályázatról is gondoskodtak a szervezők. Jelentkezni szeptember elejétől lehetett a versenyen való részvételre, reméljük sok lelkes kisfilmmel készült el a találkozóra!

Kik lesznek a zsűrik? Egyrészt Áfrány Gábor médiaművész, másrészről a tavalyi második helyezett kisfilm rendezői, Babai István, és Kövi Gergő, valamint végül de egyáltalán nem utolsó sorban Szajki Péter rendező, forgatókönyv író. A konferanszié, és megmondó ember szerepét idén Szőke András tölti be, a hangulat garantáltnak tűnik!

Akinek szereti az igényes munkával készült amatőr filmeket, fotókat, vagy aki nem szeretne kimozdulni a városból a szép időre való tekintettel el ne felejtese: Holnap egész nap az Expresszóban várja őket a hetedik Pannonfíling Mozgókép Találkozó, holnap azaz November 5-én reggel 10 órától! Ja igen, majdnem elfelejtettem. Ingyenes.

A hivatalos programot itt találjátok!

Nektek mi a holnapi program?

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló film expresszó pannonfíling


2011.11.02. 16:10 Vittorio Gatto

Kult Ajánlat - Tihanyi Garda Fesztivál

Most, hogy eljött az ősz ideje, és ilyen szép kiránduló idő van mindenképpen szeretnénk felhívni egy érdekesnek ígérkező programra, ami nem más mint a november negyedikén, ötödikén, hatodikán megrendezésre kerülő Garda Fesztivál, Tihanyban, amit a Garda hal tiszteletére rendeznek.

“Garda? És az mi?” kérdezte egy ismerős figura miután elinvitáltam magunkkal erre az eseményre. Halat bírja, de ezzel még nem igazán találkozott korábban. No a garda vagy más néven a “Látott hal” egy, Magyarországon honos fajta. Elterjedését tekintve Közép-Kelet-Európától egészen a Kaszpi-tengerig megtalálható a nagyobb folyókban, tavakban. Nálunk is fellelhető a Tiszában, valamint a Dunában, azonban a legnagyobb populációja a Balatonban található. Nevét a halászatának módjáról kapta, erre még később kitérek.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló tihany garda


2011.11.02. 14:32 Valentino Gatto

Kult Ajánlat - Terítéken a Múzeum

November 9-én, délben két eltérő, de mégis egyaránt kultúra fog találkozni a Laczkó Dezső Múzeum falai közt. A déli időzítés nem véletlen, a múzeum ebédre várja az érdeklődőket, ahol a konyha-kultúra találkozik a múzeum értékeivel. A múzeum a la carté-n az érdeklődők ne egyszerű erőlevesre és rántott húsra számítsanak. (Noha azzal sem lenni semmi probléma.) A főfogások piritott magvakkal, szárnyas és sertéshússal töltött aszpikos szeletet, fasírtot, és francia salátát foglal magában, amikből mindenki kedvére válogathat. A múzeum desszert gyanánt egy egyedi tárlatvezetéssel készül a Minden bajban védelmező - Orosz fémikonok a 18-20. századból. c. kiállításon.

Érdemes a november 9-ei szerdai ebédet nem a jól megszokott menzánkon, vagy étkezdénkben elfogyasztani, hanem befizetni a Laczkó Dezső Múzeum rögtönzött éttermébe. Különleges és egyedi élményben lehet része mindenkinek, ami feldobja az idei november első teljes hetét.

A Múzeum a la carte 1450 forintba kerül, ami magában foglalja az étkezést, a belépőt, és a tárlat vezetést, mindenképpen csábítónak ígérkező programon vehetünk tehát részt, ráadásul sok plusz költséget a belépőn felül nem jelent egy kellemesnek ígérkező ebéd eltöltése a Laczkó Dezső Múzeum falai között.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló veszprém ebéd Laczkó Dezső Múzeum


2011.10.25. 10:00 Valentino Gatto

Veszprémi szoborpark - Brusznyai 56-os emlékmű, Melocco

Nap mint nap találkozunk velük, elmegyünk mellettük, észre sem vesszük őket. Pedig egy egyszerű kő, vagy bronzszobornak komoly jelentősége lehet egy város életében. "Találkozunk a Petőfi-szobornál!" "Várlak a Kossuth utcai szökőkútnál!" Veszprémiek életében sokszor használt kifejezések, mégis alig tudunk valamit ezekről a kultikus várostartozékokról. 

A VeszprémKult legújabb rovatában megkeressük Veszprém összes szobrát, legyen az kőből, bronzból és ábrázoljon akár embert, akár állatot, vagy tudom is én mit...

Szólj hozzá!

Címkék: veszprém melocco szoborpark brusznyai árpád


2011.10.23. 23:13 Valentino Gatto

Terepszemlén - Fészek Söröző

A következőkben egy olyan veszprémi vendéglőt szeretnénk bemutatni nektek, amiről korábban már olvashattatok a blogon a legjobb cappuccino rovatunkban. A Fészek Söröző egy klasszikus kis pub jellegű kocsma-étterem Veszprémben. A Belvárosi üzletház mögött, a 13-as helyi járat megállójánál található a hely, ami számunkra különösen kedves. A VeszprémKult egyik kulisszatitka, hogy a blog valójában innen indult, itt lett élesítve legelső bejegyzésünk, illetve sok más rovat ötlete is itt látott napvilágot. Ettől elvonatkoztatva a következő sorokban minden szubjektivitást kizárva szeretnénk bemutatni nektek.

Szólj hozzá!

Címkék: veszprém söröző fészek terepszemlén


2011.10.23. 09:26 Valentino Gatto

1956 Október 23., és Dr. Brusznyai Árpád emlékére.

1956. október 23-a egy olyan dátum, ami minden magyar ember számára példaértékű lehet, határon innen és túl egyaránt. 

Ebből az alkalomból a VeszprémKult is készült egy rövid bejegyzéssel, amiben Veszprém kiemelkedő 56-os alakjának, Brusznyai Árpádnak az életét mutatjuk be.

bursznyai_pantheon.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: 1956 veszprém forradalom 23 október Brusznyai Árpád


2011.10.20. 17:34 Valentino Gatto

Testközelből - Hobo est, Pilinszkyvel

Egyszerű és átlagos kora estének nézett ki az október 18-ai keddi is a hosszú és fárasztó munkanap után. Valami hasonló, finoman szólva sem kirobbanó fizikai állapotban sétáltunk le a Kossuth utcán, útban az E-kamaraterembe, az aznap esti Hobo-féle Pilinszky-estre. Kifejezetten örömmel töltött el, hogy ma este nem az rtlklub-féle kultúrájából kapok dózist, hanem valami egészen más lesz.

Szólj hozzá!

Címkék: veszprém hobo testközelből


2011.10.19. 08:45 Valentino Gatto

Veszprém Legjobb cappuccino-ja nyomában - História Kert - Kávéház és Borbár

Ahogy korábban már oly sokszor leírtuk, egy kellemes cappuccino-hoz elengedhetetlen a tej, kávé és tejhab megfelelő aránya, a kávé minősége, kiegészítő sütemény és még sorolhatnánk. A tökéletes cappuccino-érzéshez azonban hozzátartozik a hangulatos környezet, a semmitől nem zavartatott kávézói légkör. Ebben biztos, hogy kiemelkedő mostani tesztalanyunk, melyet nem olyan régen mutattunk be, ami nem más mint a História Kert a Várvölgy mélyén.

Szólj hozzá!

Címkék: teszt veszprém história cappuccino


2011.10.18. 14:30 Vittorio Gatto

Terepszemlén - Cimbora Kisvendéglő

“Na, akkor ebéd valahol?” Klasszikus munkahelyi kérdés, klasszikus válasszal: “Még van dolog!”. Ettől függetlenül a gyomor erősebb ellenfél annál, hogy csak úgy hagyjuk elveszni a kívánságait az éterben, így telnek-múlnak a percek, de az a fránya gyomor csak nem hagyja nyugodni az embert. Végül csak eljutunk oda, hogy, akkor most már tényleg együnk valamit, egyébként is: “Végeztünk a mai dolgainkkal” persze ezt mindenki tudja, hogy nem úgy lészen az, úgyis éjszakázás lesz. De enni ettől még kell.

340172_175463295861922_100001947573944_386129_528383088_o.jpg


Szólj hozzá!

Címkék: veszprém ebéd terepszemlén Cimbora


2011.10.18. 11:04 Vittorio Gatto

Reggeli lendület - Pufi-Trió pékség

Mint ahogy régebben is volt róla szó, imádunk reggelizni. Szerintem sokan vannak ezzel így mivel anyukánktól tudjuk azt, hogy ez a nap legfontosabb étkezése. Különben is mennyivel jobban indul a reggelünk ha nem üres gyomorral kell kiállni az ügyfelek, vagy kollégák elé. Mint ahogy régebben megnéztük a Lipóti pékséget, most megnéztük a Pufi-Trió üzletét az Óváros Tér 4. szám alatt.

Szólj hozzá!

Címkék: reggeli veszprém sütemény Pufi-Trió


2011.10.17. 20:14 Vittorio Gatto

Terepszemlén - História Kert - Kávéház és Borbár

Ma gondolva egy nagyot, úgy döntöttünk lesétálunk a Várvölgybe, ha már süt a nap meg ilyenek, egy kis délutáni programnak semmiképpen nem árthat. Körbe sétáltunk, megnéztük ismét, milyen szép (?) is lett a mi kis városunk talán legromantikusabb, de mindenképpen egyik legszebb része. Körbesétálva kilyukadunk a hivatalos túraútvonal elejére. Ez egy kicsit hibádzik mivel az egyszeri turista nem biztos, hogy megtalálja merre menjen, de nem is ez a lényeg most. A lényeg az, ahogy kilyukadtunk az útvonal végére - vagy elejére - belebotlottunk a História Kertbe. Persze nem volt véletlen, de ettől vonatkoztassunk el egy pillanatra. 

20110622HistoriaKert0017.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló veszprém sütemény História terepszemlén


2011.10.15. 10:00 Valentino Gatto

Kult Ajánlat - Hobo Est a Pannon Egyetemen

Október 18-án, este 7 órakor egy sajátos kulturális felüdülésben lehet része a Pannon Egyetem E-épületének kamaratermébe látogató veszprémieknek. Földes László, vagy ismertebb nevén HOBO ezen az estén tartja „Látja Isten, hogy állok a napon…” című előadását. Az est két főszereplője Hobo és Pilinszky János lesz.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló veszprém Egyetem Hobo


2011.10.14. 12:30 Valentino Gatto

Veszprém legjobb cappuccino-ja nyomában - DC Nappali

Továbbra is vadászunk Veszprém legjobb cappucino-jára. Ezúttal egy számunkra fontos és központi helyet osztályozunk. Az egyetem Wartha Vince utcai kampusza és a Magiszter kollégium között található az egyetemisták egyik törzshelyének számító DC. A helyet a legtöbben a kedd esti bulik híréről ismerhetik, de esetünkben ez egy másik történet lesz. A szórakozóhelynek van egy Nappali, kávézó részlege is, ahol az esetünkben fontos Segafredo cappuccino-kat csinálják.

Szólj hozzá!

Címkék: teszt ajánló dc cappuccino


2011.10.13. 18:32 Valentino Gatto

Testközelből - Morning Show

Ahogy arról korábban írtunk nektek, október 11-én, kedd reggel a Class FM reggeli bandája csinálta a Show-t a veszprémieknek. 

Sebestyén Balázs, Vadon Jani és Rákóczi Feri a Budapest út mellett, a gyorsétteremmel szemben rendezkedtek be a Morning Show-hoz és innen sugározták az éteren keresztül a vicces - vagy annak tűnő - műsorukat fél Magyarországnak. Bevallom töredelmesen a kedves Olvasóknak, hogy csak a Morning Show miatt nem voltam hajlandó megszakítani szokásos kis reggeli rituálémat (azaz fogmosás, kapkodás, reggeli és rohanás a buszra), de a rádión végig figyelemmel kísértem a műsort, amíg odaértem a helyszínre. 

class fm.jpg

Bár egy rádióműsor nem feltétlen látványos és nagyszabású produkció, mégis több százan voltak kíváncsiak rá a helyszínen. (Tény és való, hogy a rajongók élőben találkozhattak Sebestyén Balázzsal, ami akár erős húzóerő is lehet.) Arról nem is beszélve, hogy „Két utazó” közt felbukkant Kasza Tibi is, a Crystal együttes énekese. 

A műsorvezetők ilyenkor megszokott módon többször bevonták a közönséget is a műsorba, bár ha valaki elég hangosan tudott sikítani, az élő adásba amúgy is beleszólhatott.

Ha valaki amúgy nem rajong a kereskedelmi rádiók effajta műsoraiért, annak is érdemes ellátogatni a legközelebbi ilyen rendezvényre, hiszen első kézből leshet be a kulisszák mögé: Vajon mit csinálnak a műsorvezetők a reklámblokkok és a hírek között? Tényleg mackónadrágban és atlétában vezetik a műsort?

Egy ideig nem várható újabb országos rádió felbukkanása Veszprémben, de amint lesz hasonló esemény, természetesen hírt adunk róla.

Szólj hozzá!

Címkék: veszprém class fm testközelből


2011.10.10. 19:46 Valentino Gatto

Kult Ajánlat - Class FM Morning Show

Minden veszprémi rádióhallgató, figyelem!

Október 11-én, kedden városunk vendége lesz a Class FM három reggeli mókamestere, Vadon Jani, Rákóczi Feri és az ország egyik első számú showman-je Sebestyén Balázs. Hajnali 6 és délelőtt 10 óra között Veszprémből fogják ébreszteni és szórakoztatni a fél országot.

A Budapest út mellett, az OTP mögötti területen már felállították a rádió sátrát és az üvegcellát a reggeli Morning show-hoz. 

Akinek szereti őket, mindenképpen ott a helye. Iskolába menet, vagy a munkahelyre sietve, esetleg a reggeli bevásárlás után érdemes arra kerülni, hogy egy délelőtt erejéig, de belecsöppenjünk Magyarország reggeli ébredésébe, a Class FM módjára! ;)

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló class fm morning show


2011.10.10. 17:07 Vittorio Gatto

Spontán falatozások - Sündi Óriáspalacsintázó

Ez is megvolt mondhatjuk, nekiállunk ételeket próbálgatni, legyen szó alacarte, menü, vagy gyorsételről (ez utóbbiak között lesz külön tesztsorozat is). A célunk az, hogy megismertessünk tieteket a legjobb ételek lelőhelyeivel, magyarul megkeressük nektek azokat a lehetőségeket, ahová tényleg érdemes betérni es kiélvezni a hely nyújtotta ízeket. Itt pontozásos rendszer nem lesz, csak szubjektív véleményekkel dolgozhatunk, mar csak azért, mert az ízlése mindenkinek más, de azért szeretjük tudni, hogy hol mi mennyibe kerül. Ha valamilyen falodát, büfét, kifőzdét szeretnetek ajánlani amit szerettek, vagy utáltok, vagy a Marika plusz egy fasírtot ad ha szépen néztek, ne habozzatok írni e-mailben vagy a facebook-oldalunkon, vagy ahol jól esik.

Szólj hozzá!

Címkék: teszt veszprém palacsinta falatozás sündi


2011.10.10. 16:44 Valentino Gatto

Testközelből - Kutatók Éjszakája, Pannon Egyetem 2011.

Ahogy azt korábban a nagyérdemű Olvasóinknak megírtuk, 2011-ben is részt vett városunk egyeteme a Kutatók éjszakája rendezvénysorozatban. Így szeptember 23. éjszakája nem csak a Föld körül részegen keringő amerikai UARS műhold miatt volt izgalmas. Nagyrészt a Pannon Egyetem B épülete adott otthont a rendezvényeknek. De menjünk szépen sorban, ahogy egy átlagos veszprémi Kutatók éjszakája látogató is tenné. Épphogy csak nyugovóra tért a Nap, a Pannon Egyetem A és B épülete kívülről megkapta a maga extravagáns fényfestését._MG_7380_1.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: kultúra veszprém éjszakája kutatók testközelből


2011.09.22. 23:42 Valentino Gatto

Kult ajánlat - Ökovásár 2011

2011. szeptember 24-én, szombaton az ÖKO jegyében rendeznek vásárt a veszprémi Óváros téren. A vár alatti teret egy délutánra beveszik a vásárosok, ahol a természetességen lesz a fő hangsúly. A Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület szervezésében megrendezésre kerülő vásáron az érdeklődők megtalálnak mindent, ami a szótárban az „egészség” illusztrációja lehet: biobor, sajt, méz, zöldség, gyümölcs… és a többi, és a többi.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: ajánló vásár veszprém ökovásár


2011.09.22. 18:12 Vittorio Gatto

Veszprém Legjobb cappuccino-ja nyomában - Fészek Söröző

Mostani tesztalanyunk a Fészek söröző. Több szempontból is kedves hely ez nekünk de erről majd egy későbbi bejegyzésben kitérünk. A hely a Skorpió pub tőszomszédságában található, a Belvárosi üzletház mellett. A környék a belvároshoz hűen nyüzsgő, az ember megkapja a nagyvárosi hangulatot ha éppen arra van ingere. Ez persze csak akkor igaz ha a söröző teraszán szeretnénk helyet foglalni. Ha e mellett döntünk akkor láthatjuk a bankokba, ebédelni, vagy dolgozni igyekvőket, és számolhatjuk hány menedzser akar hasra esni a kis járda hibában. Ezzel az opcióval megkapjuk a fapados sörözők hangulatát, szinte mindig van egy kisebb-nagyobb jó kedélyű társaság a járda mellett elhelyezkedő 4 vendéglátó egység valamelyikénél. 

Szólj hozzá!

Címkék: teszt söröző fészek cappuccino